Zašto moram da apdejtujem Joomla CMS?

Ukoliko imate stari Joomla web sajt, rađen pre više od godinu dana, postoji velika verovatnoća da je neophodno uraditi update. Kako Joomla! izbacuje nove verzije CMS-a tako za neke starije verzije prestaje podrška.

Šta to zapravo znači?

To znači da ukoliko je ne budete update-ovali na vreme postoje ozbiljni sigurnosni rizici kojima je Vaš sajt izložen. Takođe nećete biti u mogućnosti da instalirate novije dodatke koji su Vam potrebni, a ne prave se za starije verzije Joomla!-e. Uz sve to dodajte da se programeri neće više baviti otklanjanjem grešaka u radu sistema i doćićete do zaključka da je neophodno update-ovati Joomla-u na vreme.

 

Nadogradnja je kao selidba u novi dom

Pakujete sa sobom nameštaj i stvari koje Vam trebaju, a bacate one beskorisne jer Vam nisu potrebne i nećete ih koristiti u novom domu. Kada se uselite u novu kuću možda će Vam biti potreban novi nameštaj ili ćete morati da stari nameštaj prilagodite novom prostoru. 

Isto to se dešava sa Joomla-om i njenim dodacima. Prvo prebacujete dodatke koji su kompatibilni sa novim sistemom. Zato je neophodno da prvo proverite da li postoje nove verzije tih komponenti koje već koristite ili ćete u novoj verziji morati to da rešite sa nekim drugim dodatkom. Nakon toga imate mogućnost da instalirate dodatke koji nisu bili dostupni za stariju verziju, a sada jesu i potrebni su Vam.

Da li je jednostavna nadogradnja CMS sistema?

Nadogradnja, ili update, nije lak proces, ali se na kraju isplati. 

Zaključak

Morate se uskladiti sa novim tehnologijama i ići u korak s vremenom kako biste ostali bezbedni i kako bi Vaš sajt imao potpunu funkcionalnost i bio konkurentan na internetu. Zato, ukoliko nemate dovoljno iskustva, prepustite profesionalcima da to urade za Vas brzo i sigurno!